Höstfrukter!

Äpplen, päron, plommon, rönnbär, nypon och björnbär pryder nu våra träd och buskar, dessa ätliga frukter är både vackra och ätliga men här kommer två tips på prydnadsbuskar med fräcka höstfrukter och färger.

Cornus kousa var. chinensis, kinesisk blomsterkornell/ koreansk blomsterkornell zon I-IICornus kousa var.chinensisDenna buske har fantastiska vita blommor på våren och dessa ätliga bär på hösten, dock kan det ta upp till 10 år innan den blommar första gången. Den vill ha det varmt och står helst i lä, dessutom vill den ha näringsrik jord. Har för mig att sorten ’China Girl’ blommar i tidigare ålder.

v 39 088Euonymus planipes, Euonymus europaeus, Euonymus alatus, alltså körsbärsbenved, benved och vingad benved har djupt vinröda frukter med ett orange frö som syns när de öppnar sig. Dessutom får bladen fin höstfärg, benvedens tid är sensommar-höst! Frukten är dock INTE ätlig, men ser inte heller ut som något man ska äta. De härdigaste benvedarna klarar zon I-V men har lite olika anspråk på sin växtplats, körsbärsbenveden trivs nämligen bäst i lucker lerjord med mycket näring, de andra trivs i trädgårdsjord.

Kommentera