Köksträdgården

Det är inte lätt att bestämma sig var man ska börja när man ska anlägga en helt ny trädgård. Själv var jag helt på det klara med att börja med väggar och tak (häckar och träd), för att få rumskänslan och en grund för hela designen… meeen, när våren väl kom började det klia i fingrarna och jag kände att jag vill ju faktiskt odla mina egna grönsaker, och den bästa och soligaste platsen bakom växthuset var stenhård, full av rötter och bestod av styv lera. Sagt och gjort, steg ett blev alltså odlingsbäddar till den del av trädgården som ska bli köksträdgård. Detta är jag sååå nöjd med nu när jag kan hämta mina egna grönsaker till middagen varje dag!DSC_0031(2)

Vi fick virke som min sambos underbara farfar hade till övers, dessa linoljade vi in för att öka hållbarheten (ville såklart inte odla i tryckimpregnerat) och köpte till lite virke, 45mm*45mm, som sambon sågade till pålar.DSC_0198Vi måttade ut var bäddarna skulle stå och satte ut en mall med hjälp avmurarsnöre och gamla lister. Efter det grävde jag bort grässvålen för att få kontakt med jorden under och slippa ogräs underifrån. Sedan var det det bara att bygga.DSC_0199

Slog ner pålarna i backen med en klubba och sedan var det bara att skruva fast plankorna i pålarna, en i vardera hörn, samt en på var mitt av de långa sidorna. Vi måttade kortsidorna på plats och sågade sedan av plankan med fogsvans, väldigt basic. Bäddarna är 3*1 meter och ca 40 cm hög, pålarna gjorde vi nästan dubbelt så långa som bädden var hög för att kunna slå ner djupt och ge stadga.DSC_0230Sedan var det bara att fylla med jord, använd jord fri från rotogräs(det är ett misstag jag inte gör om), när man behöver så här mycket jord är det ju billigast att beställa ett lass matjord och sedan jordförbättra med t ex kogödsel, kalkad solmull eller grönsaksjord för att få volym och näring i jorden. Fyll inte upp till kanten, man vill ju jordförbättra nästa år. Om man ska odla något som klättrar behövs stöd, jag använder smårutigt armeringsnät till mina sockerärtor, vi svetsade på ett armeringjärn i botten på nätet för att hålla det på plats.DSC_0165Sedan är det bara att så fröer eller plantera ut förodlade plantor. Jag började med lättodlade grönsaker, grön och röd sallat, rädisor, tidiga och sena morötter, sockerärtor och ringblommor. Jag misslyckades totalt med gul lök och vaxbönor, det var ju kallt i maj så kan ju vara därför, men sådde mer rädisor och sallat där det blev tomt i raderna. I en av bäddarna blev det ett jordgubbsland och bredvid den tredje bädden satte vi supergoda Gourmandine-potatisar, mums

Nu i juli går det att så olika sorters sallat och rädisor, mycket annat behöver sås tidigare för att hinna bli skördemogna. Glöm inte att vattna!

 

Kommentera