Trädgårdsdrömmar!

Särskilt nu på våren avundas jag alla er som hittat ert drömhus med tillhörande trädgård. När jag letar är det kanske drömträdgård med tillhörande hus som gäller, självklart inget som är färdigt, men något med potential. Stommen i trädgården är buskar och träd, utan dem blir det inte mycket till trädgård, en gräsmatta och några rabatter med en låg häck runt blir för platt för min smak. När vi nu pratar om träd ska jag visa några lägre varianter som gärna får bo i min framtida trädgård!

Först ut är katsura, Cercidiphyllum japonicum E, Detta fantastiska träd som ändrar färg över säsongen, från dess lila blommor på bar kvist till ett ljusgrön skir färg på de hjärtformade bladen. På hösten får de vacker höstfärg i allt från gult till purpur och när bladen kommit ner till marken börjar de dofta nybakt bröd. Trivs bäst i zon I-IV, fuktighetshållande jord med mycket humus.vargaslätt + sofiero 030

Japanska lönnar i flera färger och former! De finns sorter för upp till zon IV och vill gärna stå varmt och vindskyddat. De växer långsamt och många sorter blir inte högre än 1,5 meter.ENGLAND 120

Magnolia x soulangeana ’Alexandrina’, praktmagnolian blir visserligen inte ett så här ståtligt träd på hundra år, men Alnarpsparkens vackra magnolia har skadats hårt de senaste vintrarna och jag vill minnas flera trevliga Magnoliafester (grillkvällar) under det blommande trädet! Men den kan bli 5-6 meter hög och 3 meter bred. Praktmagnolior har oftast låg härdighet zon I-II och trivs bäst i lerig jord med mycket mull och i vindskyddat läge med sol.

exkursion+bygg+magnolian 022

Kommentera